fbpx
Blog

Izbjeljivanje zubi nakon ortodontske terapije

Objavljeno: 
6 ožujka, 2022
Poliklinika Fiziodent

Zdravi i blistavo bijeli zubi san su svakoga od nas. Osmijeh je odraz sveukupnog zdravlja osobe i često je prva stvar koju ljudi primjećuju jedni na drugima. Lijep osmijeh uvelike doprinosi većem samopouzdanju i suverenijoj komunikaciji s drugim ljudima. Stoga ne čudi što je izbjeljivanje zubi najtraženiji estetski stomatološki zahvat. Posebice nakon završene ortodontske terapije kojom su zubi postavljeni u najbolji mogući položaj, a postupkom izbjeljivanja ljepota osmijeha dobiva posve novu dimenziju.

Tko su kandidati za izbjeljivanje zubi?

Izbjeljivanje zubi predstavlja tretman kojim se postojeća boja zubi mijenja u nekoliko nijansi svjetliju.

Osim što se mijenja starenjem, boja zubi može biti narušena i utjecajem svakodnevnih navika poput pijenja kave, čaja ili pušenja. Naši zubi poprimaju pigmentacije, a caklina dobiva tamniji ton.

Nadalje, loše endodontsko liječenje zuba također je čest uzrok promjene boje zuba. Izbjeljivanje zubi idealno je za sve koji imaju zdrave zube, a željeli bi ljepši osmijeh.

Kako izgleda postupak izbjeljivanja zubi?

Danas postoji nekoliko metoda za učinkovito i uspješno izbjeljivanje zubi, a izbor tretmana ovisi o uzroku i jačini promjene boje. Prije bilo koje vrste izbjeljivanja zubi najprije valja odstraniti pigmentacije mehaničkim čišćenjem. Izbjeljivanje se postiže kemijskom reakcijom gela za izbjeljivanje koji se nanosi direktno na površinu zuba. Razlikujemo ordinacijsko i kućno izbjeljivanje.

Ordinacijsko izbjeljivanje idealno je za sve koje žele brz i efikasan rezultat u samo jednom posjetu. Nakon čišćenja zubi, zaštićuje se zubno meso i potom nanosi gel na zube. Postupak je bezbolan i traje oko sat vremena, nakon čega pacijent odlazi s vidljivo bjeljim osmijehom.

Kućno izbjeljivanje je pak idealno za one koji žele sami upravljati dobivenom nijansom boje. Pacijentu se kod ove metode izbjeljivanja izrađuju individualne udlage u koje samostalno nanosi gel za izbjeljivanje i udlage nosi preko noći. Rezultati su vidljivi iz dana u dan, a pacijent ovisno o željenom rezultatu samostalno odabire trajanje postupka izbjeljivanja zubi.

Endodontsko izbjeljivanje je postupak pomoću kojeg se izbjeljuju devitalizirani zubi, odnosno oni zubi kod kojih je izvađen zubni živac. Nerijetko takvi zubi budu tamnije boje i narušavaju harmoniju lijepog osmijeha. Gel za izbjeljivanje se unosi unutar zuba i na taj način iznutra posvjetljuje zub.

POSTUPAK IZBJELJIVANJA NE ŠTETI ZUBIMA

Izbjeljivanje zubi nije štetno za caklinu uz pretpostavku da se postupak provodi pod stručnim nadzorom doktora dentalne medicine. Kao jedina nuspojava može se javiti kratkotrajna i blaga preosjetljivost zubi. Zato je dobro prije samog tretmana napomenuti ukoliko imate osjetljivije zube, kako bi doktor mogao prilagoditi tretman.

Aleksandra Mladenović, dr. med. dent.

Izvor: The List magazine

Member of

Clear aligneri

Članstva i akreditacije

Hrvatska komora dentalne medicine (HKDM)
Hrvatsko društvo ortodonata (HDO)
Njemačko udruženje za alignere (DGAO)
European Aligner Society (EAS)
European Society of Cosmetic Dentistry (ESCD)
2024 Copyright © Poliklinika Fiziodent
crossmenuchevron-up