Smiley face

Ortodoncija – najčešća pitanja i odgovori


Ortodoncija – najčešća pitanja i odgovori

 

 

1. Koliko košta prvi pregled kod vas?

Prvi pregled kod nas je – besplatan!

 

2. Kako se kreću cijene fiksnih aparatića?

Cijene fiksnih aparatića su od 12.000 kn do 16.000 kn za obje čeljusti. Ako se radi samo o jednoj čeljusti, cijena je upola manja.

 

3. Što je sve uključeno u cijenu fiksnog aparatića (bravice)?

Uključeno je postavljanje aparatića, sve kontrole, skidanje aparatića te izrada mobilnog retainera.

 

4. Ravnaju li fiksni aparatići i aligneri zube koji stoje prema van?

Da. Imaju funkciju poravnavanja zubiju, ali imaju i funkciju skupljanja. Također korigiraju zagriz.

 

5. Ima li razlika u cijeni aparatića ovisno o tome skuplja li ili ravna zube?

Nema. Cijena se ne određuje prema tom parametru.

 

6. Mogu li se aparatići plaćati na rate?

Mogu. Plaćati se može pri dolasku na svaku kontrolu. Od kartica primamo MasterCard Zagrebačke banke do 12 rata, Diners do 12 rata i Amex do 12 rata. Sve beskamatno.

 

7. Postoji li popust za gotovinsko plaćanje aparatića?

Postoji. Popust je 5%. Više o cijenama i načinima plaćanja pogledajte ovdje: https://fiziodent.hr/cjenik/

 

8. Koliko okvirno traje ortodontska terapija?

Trajanje terapije ovisi isključivo o ortodontskoj anomaliji, a to možemo procijeniti tek nakon prvog pregleda.

 

9. Koliko dana nakon prvog ortodontskog pregleda fiksni aparatić može biti postavljen?

Nakon donesene odluke da želite fiksni aparatić, postava aparatića može biti već kroz 7-14 dana. Ako želite da vam se postavi aparatić već pri prvom pregledu, potrebno nam je to, prije svega, najaviti kako bismo Vam ostavili duži termin, uz uvjet da imate ortopan (rendgentsku snimku svih zuba) te sanirane sve zube.

 

10. Što je aligner?

To je mobilan prozirni aparatić kojim se rješavaju jednostavnije ortodontske anomalije. Uz ozbiljnog i suradljivog pacijenta, rješavaju se u vrlo kratkom razdoblju. Izrada takvih naprava dosta je skupa jer iziskuje suradnju s licenciranim laboratorijima koji imaju tehnologiju potrebnu da se takve naprave izrade. Danas surađujemo s inozemnim laboratorijima (SAD, Velika Britanija) koji izrađuju takve naprave, ali i u Hrvatskoj je nedavno zaživjela ta tehnologija pa je zbog toga cjenovno pristupačnija našim pacijentima. Neke od vrsta su Invisalign, Clear Aligner, Inman aligner, Simplysmile itd.

 

11. Može li Invisalign Full biti samo za jednu čeljust?

Nažalost, ne može. Invisalign Full ispravlja teže anomalije i uvijek se radi u obje čeljusti kako bi se korigirao zagriz, uz ispravljanje krivih zuba. Od nedavno je u Hrvatskoj zaživio brand sličan Invisalignu koji je cijenom pristupačniji i moguće ga je nositi samo u jednoj čeljusti. 

 

12. Radi li se otisak za Simplysmile aligner kod vas i koliko se to plaća?

Da, otisak se radi kod nas. Ukoliko ulazite u terapiju Simplysmile alignerima, u cijenu terapije uključeni su i otisci, te se ne trebaju dodatno plaćati. Ukoliko niste sigurni želite li ući u terapiju alignerima, ali želite vidjeti 3 D simulaciju o tome kako bi Vaši zubi izgledali nakon nošenja alignera, tada se otiskivanje plaća 750,00 kn, te je za isti iznos umanjena cijena alignera ako uđete u terapiju.

 

13. Kolika je cijena SimplySmilea?

Cijena SimplySmilea kreće se od 9.000 do 15.000 kn za obje čeljusti, iako je aparatić moguće nositi i samo u jednoj čeljusti. Cijena ovisi o broju faza. Kako bismo točno znali koliko će Vam faza trebati, potrebno je napraviti precizni otisak kako bismo u softwareu izradili plan terapije. 

 

14. Je li moguće vidjeti kako će izgledati stanje zubi nakon ortodontske terapije Invisaligneom i SimpySmileom?

Jest. Kad se uzmu precizni otisci i napravi plan terapije, dobije se 3D prikaz cijele terapije te stanje zubi nakon terapije.

 

15. Koliko su često potrebne kontrole nakon postavljanja fiksnog i prozirnog aparatića?

Učestalost kontrola je posve jednaka, neovisno o tome je li aparatić fiksni ili mobilni. Redovne ortodontske kontrole su svakih 4-6 tjedana.

 

16. Pokriva li dio troška za aparatić zdravstveno osiguranje u Sloveniji?

Ako imate strana osiguranja koja pokrivaju stomatološke usluge, to trebate provjeriti po svojoj polici osiguranja. Mi vam izdamo račun, a osiguranje vam vrati dio iznosa – onoliko koliko pokrivaju od stomatološke usluge.

 

17. Može li dijete od 10 godina nositi fiksni aparatić?

Dijete od 10 godina ima mješovitu denticiju (kombinaciju mliječnih i trajnih zuba), a fiksni aparatić postavlja se tek kad svi zubi budu trajni i zreli, odnosno kad im završi rast i razvoj korijena. Ukoliko je potrebno nošenje aparatića u toj dobi, nosi se mobilni aparatić.

 

18. Što je splint?

To je žičano-kompozitno-fiksno-retencijsko sredstvo koje služi kao dodatna sigurnost uz retainer, kako ne bi došlo do neželjenih pomaka zuba. Koristi se kod anomalija koje imaju tendenciju recidivu.

 

19. Što je retainer?

Retainer je mobilna naprava koja se nosi uglavnom noću, ali treba ga se ozbiljno shvatiti jer rezultat terapije moguće je zadržati isključivo redovitim nošenjem retainera. U slučaju nenošenja, vrlo brzo dolazi do recidiva odnosno pomaka zuba prema stanju prije terapije.

 

20. Kolika je cijena retainera i splinta?

Cijena retainera i splinta je 600,00 kn po čeljusti. Pacijenti koji su kod nas u terapiji dobivaju ih u cijeni plaćene terapije, te na iste imaju garanciju godinu dana. Nakon godinu dana, u slučaju potrebe za izradom novih retencijskih sredstava, imaju 50 % popusta na punu cijenu.

Sviđa vam se stranica i želite da i drugi saznaju za naše usluge? Podijelite na društvenim mrežama!