Smiley face

Ortodoncija


Ortodoncija

 

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem estetskih i funkcionalnih anomalija položaja čeljusti i zuba. Razlikujemo mobilne i fiksne ortodontske naprave (aparatiće). Mobilni aparatići češće se koriste kod mlađe djece kada zubi još nisu završili svoj rast i razvoj, a služe prvenstveno za
usmjeravanje rasta zubi i čeljusti. Redovitim nošenjem može se napraviti značajan posao u postizanju zadovoljavajuće funkcije i estetike. Ponekad je nakon mobilnog aparata za postizanje savršenog rezultata potrebna i kratka fiksna terapija.
 

   

Fiksna ortodontska terapija podrazumijeva lijepljenje bravica na zube i postavljanje žice koja će ispravljati položaj zuba. Razlikujemo klasične metalne i estetske (keramičke mono i polikristalne) bravice.
Postoje varijacije bravica kao što su samosvezujuće metalne i estetske. U našoj ordinaciji imate veliki izbor bravica koji će zadovoljiti svačije estetske potrebe.

 

Pošaljite nam upit
ili dogovorite besplatan pregled!

 

Koje vrste bravica možete odabrati?

 

Pošaljite nam upit
ili dogovorite besplatan pregled!

 

Ortodontske kontrole vrše se svakih četiri do šest tjedana, ponekad i češće. I na tim kontrolama pojačavaju se žice, ako je to potrebno, kontrolira se tok terapije i provodi plan. Prosječna terapija traje dvije i pol godine, ponekad i duže (u nekim slučajevima i kraće) što ovisi o tipu anomalije i zahtjevnosti terapije. Nakon skidanja aparatića, pacijent je obavezan nositi retainer kako bi zubi zadržali poziciju u koju su dovedeni terapijom. Retainer je mobilna naprava koja se nosi uglavnom noću, ali treba ga se ozbiljno shvatiti jer rezultat terapije moguće je zadržati isključivo redovitim nošenjem retainera. U slučaju nenošenja, vrlo brzo dolazi do recidiva odnosno pomaka zuba prema stanju prije terapije.
Budućnost ortodoncije su mobilni prozirni aligneri (npr. Clear aligneri, Inman aligneri) kojima se jednostavnije ortodontske anomalije, uz ozbiljnog i suradljivog pacijenta, rješavaju u vrlo kratkom razdoblju. Izrada takvih naprava dosta je skupa jer iziskuje suradnju s licenciranim laboratorijima koji imaju tehnologiju potrebnu da se takve naprave izrade. Danas surađujemo s inozemnim laboratorijima (SAD, Velika Britanija) koji izrađuju takve naprave, ali i u Hrvatskoj je nedavno zaživjela ta tehnologija pa je zbog toga cjenovno pristupačnija našim pacijentima.

 

 

Pošaljite nam upit
ili dogovorite besplatan pregled!

 

Kojih je 20 najčešćih pitanja naših pacijenata o ortodonciji?

Odgovori su ovdje! 

Sviđa vam se stranica i želite da i drugi saznaju za naše usluge? Podijelite na društvenim mrežama!