Smiley face

Savjeti za pacijente


Savjeti za pacijente

 

Oralna higijena najvažniji je čimbenik u održavanju oralnog zdravlja. Potrebno je provoditi svakodnevnu pravilnu higijenu zuba i usne šupljine kako bi se održala funkcija žvačnog sustava.

Djeca bi što prije trebala naučiti održavati pravilnu oralnu higijenu i upoznati se s doktorom dentalne medicine kao osobom koja će im u tome pomoći. Prvi posjet stomatološkoj ordinaciji trebao bi biti unutar prve godine života, kako bi se pratio razvoj mliječne denticije i kako bi se dijete senzibiliziralo na odlazak u ordinaciju

dentalne medicine. Oko šeste godine života niču prvi trajni zubi (šestice) koje se mogu zaštititi od kasnijih razvoja karijesa na griznoj plohi jednostavnim postupkom pečaćenja.Postupak je vrlo jednostavan i djeca ga vrlo lako prihvaćaju što doktora dentalne medicine stavlja u ulogu osobe koja će im pomoći u zaštiti njihovih zuba. Redovitim posjetima (svakih 6 mjeseci najmanje) potencijalni karijesi se dijagnosticiraju na vrijeme što omogućava lakše uklanjanje.

 

 

Neke ortodontske anomalije mogu se smanjiti ili u potpunosti eliminirati ako se prepoznaju u vrijeme rasta i razvoja čeljusti te u vrijeme izmjene mliječne trajnom denticijom. Zbog toga je, uz redovite posjete stomatologu, bitno posjetiti i specijalista ortodoncije u razdoblju oko sedme godine.
Tada se događa izmjena denticije u samom početku i može se predvidjeti potreba za ortodontskim usmjeravanjem rasta čeljusti i zuba mobilnim aparatićima. To ne isključuje nužno nošenje fiksne ortodontske naprave, ali uvelike utječe na dužinu fiksne terapije ako bi ona bila potrebna.

Sviđa vam se stranica i želite da i drugi saznaju za naše usluge? Podijelite na društvenim mrežama!