Blog

Aparatić za zube u odrasloj dobi: Sve što moraš znati o ortodontskoj terapiji

Objavljeno: 
11 travnja, 2024
Poliklinika Fiziodent

Iako se većina odraslih na ortodontsku terapiju odlučuje primarno iz estetskih pobuda, lijep osmijeh tek je jedan od benefita koje nosi ispravljanje zubi u bilo kojoj životnoj dobi.


Uz pomoć ortodontske terapije, koja podrazumijeva ispravljanje estetskih i funkcionalnih anomalija položaja zubnih lukova i zuba, moguće je riješiti niz problema, kao što je nepravilan zagriz ili razmak između zuba koji može utjecati na zdravlje desni, a koji će pak olakšati održavanje zubi u dobroj formi što dulje.


Tko bi sve trebao nositi aparatić?

Aparatić bi trebali nositi svi koji su nezadovoljni položajem svojih zubi, a žele novi osmijeh postići minimalno invazivnim pristupom. Ortodontska terapija namijenjena je svim dobnim skupinama.

Osim privlačnog osmijeha koji pozitivno djeluje na samopouzdanje, ortodontska terapija će zube vratiti u pravilan položaj i tako olakšati održavanje higijene i čišćenja međuzubnog prostora, čime se smanjuje mogućnost nastanka karijesa i bolesti desni. 

Također, kada su zubi u pravilnom položaju, smanjuje se mogućnost neravnomjernog trošenja zubi, a ortodontskom terapijom mogu se ispraviti određene smetnje u govoru i žvakanju te ponekad i problemi u čeljusnom zglobu.

Isto tako, sve se veći broj odraslih pacijenata odlučuje se za ortodontsku terapiju kako bi se stvorili dobri temelji za daljnju protetsku ili implantološku rekonstrukciju.


Kako se dugo nosi aparatić?

Kako dugo će osoba nositi aparatić, zaista je individualno te ne ovisi o dobi pacijenta, već o kompleksnosti ortodontske anomalije koju pacijent ima. 

Terapija obično traje od jedne do dvije godine, no moguće je da to bude i duže i kraće. 


Koje vrste aparatića se preporučuju za odrasle?

Najzastupljenije vrste aparatića danas su fiksni aparatići te clear aligneri. Ponekad se u terapiji kombiniraju obje tehnike, pa to onda nazivamo hibridnom ortodoncijom.

Fiksni aparatići sastoje se od bravica i žičanih lukova vezanih tankim žicama ili gumicama. Bravice mogu biti prozirne (monokristalne keramičke) ili metalne. Pacijenti u odrasloj dobi najčešće biraju monokristalne keramičke bravice zbog njihove estetike.

Clear aligneri su mobilna ortodontska naprava koja se sastoji od seta prozirnih udlaga koje pacijent sam stavlja i skida.

Kod odabira aparatića u odrasloj dobi imamo više čimbenika kojima se vodimo, od težine ortodontske anomalije do želja pacijenata. Odraslim pacijentima često je vrlo važno da se aparatić što manje vidi, tako da se najčešće odlučuju za clear alignere ako to indikacije dopuštaju.


Je li potrebno napraviti neku pripremu prije stavljanja aparatića? 

Prije početka ortodontske terapije svi zubi s postojećim karijesima, periapikalnim procesima (upala na vrhu korijena zuba) i slično morali bi se sanirati. Posebno je važan zdrav parodont, tako da se preporučuje prije stavljanja aparatića očistiti zubni kamenac, ako postoji.


Mogu li nositi fiksni aparatić ako imam implantat?

Implantat nije kontraindikacija za nošenje fiksnog aparatića, dakle možete.


Kako izgleda proces stavljanja fiksnog aparatića? 

Sam postupak traje otprilike 15 minuta i u potpunosti je bezbolan, a uključuje postavljanje žičanih lukova i bravica na zube. 


Hoće li mi fiksni aparatić oštetiti zube?

Aparatić neće oštetiti zube, bilo da se radi o fiksnom aparatiću ili clear alignerima. Bravice se na površinu zuba postavljaju pomoću ortodontskog svjetlosno polimerizirajućeg ljepila koje se na kraju terapije polira bez ikakvih posljedica za caklinu zuba.


Boli li nošenje aparatića? 

Nošenje aparatića ponekad može izazvati određenu iritaciju i nelagodu, međutim taj osjećaj je prolaznog karaktera, a ortodont će vam savjetima pomoći kako to ublažiti.


Kako se brinuti za higijenu aparatića? 

Vrlo je važno dobro i pažljivo održavanje oralne higijene dok nosite aparatić. Bilo bi idealno nakon svakog obroka oprati zube. Osim četkice i paste za zube, morat ćete posegnuti za dodatnim sredstvima za oralnu higijenu, a to su zubni konac te interdentalne četkice.

Ako imate fiksni aparatić, morat ćete se posebno potruditi da dobro očistite područje oko bravica. U tome vam može pomoći oralni tuš.

Ako ste u terapiji clear alignerima, njih ćete prati vrlo jednostavno, hladnom vodom i četkicom za zube.


Moram li paziti što i kako jedem dok nosim fiksni aparatić?

Način prehrane tijekom terapije fiksnim aparatićem treba malo prilagoditi. Odgrizanje tvrde i žilave hrane prednjim zubima treba izbjegavati kako se dijelovi aparata ne bi oštetili. Preporuka je rezati hranu na manje komade i žvakati stražnjim zubima.


Što mogu učiniti da postignem najbolje moguće rezultate terapije?

Kako bi se osigurali najbolji mogući rezultati ortodontske terapije, važna nam je suradnja pacijenta u vidu dolazaka na redovite kontrole te održavanje dobre oralne higijene. Posebno nam je važna suradnja pacijenta kod nošenja clear alignera jer se oni moraju nositi cijelo vrijeme. Jedina iznimka kad aligneri ne bi trebali biti u ustima je kada jedete i perete zube.


Što kada skinem aparatić? 

Kada skinete aparatić, dobit ćete retainer. Retainer je prozirna udlaga koju ćete nositi noću, a čija je namjena zadržavanje postignutog rezultata ortodontske terapije.
Godinu dana po završetku terapije retainer je poželjno nositi svaku noć, a nakon toga na redovitim kontrolama, koje su otprilike svakih šest mjeseci, ortodont će procijeniti kada je vrijeme da reducirate intenzitet nošenja retainera.


Iva Tuškan, dr. med. dent.

Izvor: meddox.com

Member of

Clear aligneri

Članstva i akreditacije

Hrvatska komora dentalne medicine (HKDM)
Hrvatsko društvo ortodonata (HDO)
Njemačko udruženje za alignere (DGAO)
European Aligner Society (EAS)
European Society of Cosmetic Dentistry (ESCD)
2024 Copyright © Poliklinika Fiziodent
crossmenuchevron-up