Smiley face

Oralna kirurgija


Oralna kirurgija

 

Oralna kirurgija je specijalistička stomatološka grana koja je bavi patologijom i rekonstrukcijom čeljusnih kostiju, zuba i mekih tkiva usne šupljine. U našoj Poliklinici vršimo sve oralno- kirurške zahvate od čega su najčešći : kirurško uklanjanje umnjaka i zaostalih korijenova, apikotomija, augumentacije sinusa i alveolarnih nastavak čeljusti u sklopu dentalne implantologije, zahvate na mekim tkivima usne šupljine. Dentalna implantologija Moderna dentalna implantologija objedinjuje specijalistička znanja iz oralne kirurgije, pardontologije i stomatološke protetike. Vršimo sve zahvate u dentalnoj implantologiji s posebnim interesom i ekspertizom za implanto-protetske rekonstrukcije u estetskoj zoni.
Jedna od ideja su i implantati kao najsuvremenija metoda koja predstavlja najbolje rješenje za gubitak jednog ili više zuba, koja ne zahtjeva brušenje susjednih zuba.

Nudimo i estetske manje kirurške zahvate kao što su prekrivanje recesija (mjesto gdje se povuklo zubno meso) ili podizanje zubnog mesa kada se zub čini prekratkim zbog preširokog zubnog mesa.

S povjerenjem se možete prepustiti rukama našeg kirurga koji jamči brz i bezbolan, a time i opušteniji kirurški zahvat.

 Na gornjoj fotografiji nalaze se (s lijeva na desno):

 

  • dentalni implantat
  • abutment (međuveza između implantata i krunice na implantatu)
  • krunica na implantatu

Dentalni implantati nadomještaju izgubljeni zub, odnosno zub koji nedostaje. Mnogo je prednosti dentalnih implantata. Navest ćemo neke od njih.

Implantat igra ulogu korijena zuba, povezujući se s kosti. Postaje trajni dio žvačnog sustava, te pacijent ima osjećaj “kao da ponovno ima svoje zube”.

 

Koji su preduvjeti za pacijenta kako bi ugradio implantat?

  • dovoljna debljina i visina kosti
  • zdravo zubno meso i zadovoljavajuća oralna higijena

Prvi korak ugradnje dentalnih implantata je izraditi individualni plan terapije, za koji nam je potreban ortopan, te ponekad CBCT regije u koju se ugrađuje implantat.

Sam postupak ugradnje titanskih implantata traje pola sata, radi se u lokalnoj anesteziji i oporavak pacijenta nakon operacije je brz. Sam postupak cijeljenja i povezivanja implantata s kosti traje 6 do 12 tjedana, nakon toga slijedi izrada suprastrukture na implantatu (krunica na implantatu).

 

Prikaz ugrađenog implantata i postavljene krunice na implantat:

Dentalni implantati zahtijevaju jednaku brigu o higijeni kao i zubi. Vrlo je bitno redovno četkati zube, čistiti koncem i interdentalnim četkicama međuzubne prostore, ispirati usnu šupljinu
antibakterijskim vodicama, te ići na redovne kontrole stomatologu kako se ne bi javila upala oko implantata-periimplantitis, koja rezultira gubitkom implantata.

 

Na lijevoj fotografiji je početna situacija prije vađenja gornjeg i donjeg mosta, a na desnoj je prikaz situacije nakon ugradnje implantata sustavom “all on 4” i “all on 6”:

 

Sistem “all on four” i “all on six” smislio je dr. Paulo Malo 80-ih godina, a do danas je u mnogočemu evoluirala. Terminologija “all on four” označava četiri implantata, dok “all on six” označava šest implantata koji nose niz od 10 do 14 zuba, te nadomještaju zube u bezubog pacijenta.
Radi se o fiksnom protetskom nadomjestku (most na implantatima) koji ima ulogu rehabilitacije žvačnog sustava. Prednost ovog sustava je imedijatno opterećenje implantata, što znači da kroz 24 sata pacijent koji je bio bezub dobiva privremene zube, koji se nakon šest mjeseci zamjene trajnim zubima.

 

Na posljednje tri fotografije vidimo ugrađen implantat te krunicu na implantatu u estetskoj zoni. 

Prva fotografija je početna situacija, a druge dvije su oralna rehabilitacija “all on 4” i “all on 6” sustavom.

Sviđa vam se stranica i želite da i drugi saznaju za naše usluge? Podijelite na društvenim mrežama!