Smiley face

Protetika


Protetika

Dentalna protetika je grana stomatologije koja se bavi nadomještanjem izgubljenih zuba.
Razlikujemo mobilne radove koji podrazumijevaju djelomične i potpune proteze te fiksne radove koji uključuju krunice i mostove.

 

 

Krunica je fiksni protetski rad koji se izrađuje na zubu koji treba rekonstrukciju zbog nastalog oštećenja (lomovi, trošenje, liječeni zubi i promjena boje zuba) i zaštitu od daljnjeg propadanja.

 

Most je fiksnoprotetski rad koji nadomješta izgubljeni zub uz preparaciju (brušenje) susjednih zuba koji služe kao nosači za međučlan (zub koji je potrebno nadomjestiti).

 

Inlay, Onlay i Overlay su protetski nadomjestci za zube. Koriste se za rekonstrukciju karijesom ili traumom oštećenog zuba, slično kao i uobičajeni ispuni. Odlična su alternativa krunicama onima koji preferiraju minimalno invazivnu terapiju. Izrađuju se u dentalnom laboratoriju, te su bolje rješenje od klasičnih ispuna i s estetske i s funkcionalne strane.

 

 

Ljuskica (veneerer) je rad kojim se mijenja oblik i boja prednjih zuba što omogućuje vrhunsku estetiku osmijeha (hollywoodski osmijeh). U većini slučajeva zahtjeva minimalno brušenje, a u nekima je moguća izrada bez brušenja. Više o tome možete pronaći OVDJE.

 

Na sljedećim fotografijama imamo prikaz rješavanja nedostatka gornje desne dvojke. Nedostatak zuba se nakon ortodontske terapije nadomjestio Maryland Zirconom za kojeg je poznato da se minimalno bruse dva susjedna zuba.

Sviđa vam se stranica i želite da i drugi saznaju za naše usluge? Podijelite na društvenim mrežama!