fbpx

Parodontologija

Glavni razlog gubitka zubi kod odraslih osoba je parodontitis!

Parodontologija je grana dentalne medicine koja se bavi dijagnostikom i liječenjem parodonta. Parodont se sastoji od zubnog mesa (gingive), cementa zuba, kosti te parodontnih vlakana koja povezuju cement zuba s kosti. Naime, uloga parodonta je da apsorbira žvačne sile i ravnomjerno ih raspoređuje na kost te da učvršćuje zube unutar kosti.

GINGIVITIS

Gingivitis je upala zubnog mesa (gingive). Simptomi koji ukazuju na gingivitis jesu krvarenje zubnog mesa te promijenjena boja gingive. Zdrava gingiva je svjetloružičaste boje te se njen izgled često opisuje kao površina kore naranče, dok upalu najčešće prati crvenilo i otok gingive. Kod gingivitisa još ne dolazi do gubitka potpornih struktura zuba, te se može u potpunosti izliječiti. Liječenje podrazumijeva profesionalno čišćenje zubi i pojačanu zubnu higijenu kod kuće.

PARODONTITIS

Parodontitis je nakon karijesa jedna od najraširenijih infektivnih bolesti kod ljudi. Radi se o stanju popraćenom gubitkom potpornih struktura zuba. S obzirom na to da se bol kod parodontitisa pojavljuje tek u uznapredovaloj fazi bolesti, mnogi pacijenti i ne znaju da imaju parodontitis, zbog čega su važni redoviti stomatološki pregledi. Ako primijetite simptome kao što su krvarenje desni, neugodan zadah te klimavost zubi, svakako bi bilo potrebno napraviti parodontološku dijagnostiku te na vrijeme spriječiti napredovanje bolesti. Liječenje parodontitisa sastoji se od inicijalne terapije, koja uključuje struganje i poliranje korjenova zubi (kombinacija ručne i ultrazvučne tehnike) pod lokalnom anestezijom. Nakon toga slijedi potporna faza terapije, koja uključuje redovite preglede te redovita čišćenja novonastalih naslaga, a u toj nam je fazi najvažnija odgovornost i disciplina pacijenta u dolascima na kontrolne preglede te u održavanju dobre oralne higijene.

Primjer čišćenja zubnog kamenca

Member of

Clear aligneri

Članstva i akreditacije

Hrvatska komora dentalne medicine (HKDM)
Hrvatsko društvo ortodonata (HDO)
Njemačko udruženje za alignere (DGAO)
European Aligner Society (EAS)
European Society of Cosmetic Dentistry (ESCD)
2024 Copyright © Poliklinika Fiziodent
crossmenuchevron-up