Smiley face

Parodontologija


Parodontologija

 

Čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje

Stvaranje zubnog kamenca ne možemo spriječiti, ali dobrom oralnom higijenom i redovitim stomatološkim pregledima te pravovremenim odstranjivanjem možemo u velikoj mjeri držati pod kontrolom i utjecati na njegovu brzinu nastajanja. Čišćenje zubnog kamenca podrazumijeva uklanjanje tvrdih i mekanih naslaga na zubima, ali i pigmentacije od hrane i pušenja.
Iako je ovo vrlo često terapijski postupak, možemo ga svrstati u preventivne metode. Jednom kada je formiran zubni kamenac, nije ga moguće otkloniti uobičajenim, redovnim metodama oralne higijene, već je za to potrebna intervencija stomatologa.Sam tretman uklanjanja zubnog kamenca uključuje upotrebu raznih instrumenata ili alata koji omekšavaju i uklanjaju naslage sa zubi.

 

Upalne bolesti parodonta

Bolesti parodonta su upalna stanja kod kojih dolazi do razaranja tkiva koja učvršćuju zube. Prvi stadij upale zubnog mesa nazivamo gingivitis i može se u potpunosti izliječiti. Prvi simptom bolesti je upala zubnog mesa koje postaje crveno, otečeno i bolno, a prilikom četkanja zubi dolazi do krvarenja. Gingivitis je izlječiva bolest,  iako su desni osjetljivi još uvijek ne dolazi do gubitka mekih i koštanih tkiva. Ako se bolest ne liječi, upala se širi i dolazi do drugog stadija, parodontitisa, kronične infekcije koja zahvaća zubno meso i kost koja podupire zube, što na kraju može dovesti do potpunog gubitka zuba.
Parodontitis je podmukla bolest, koja često prolazi s blagim simptomima dok bolest ne uznapreduje. U glavne simptome se ubraju upala, crvenilo i oticanje gingive, formiranje parodontnih džepova, povlačenje zubnog mesa, pomičnost zuba kao i loš zadah. Terapija parodontne bolesti je struganje i poliranje korijenova u lokalnoj anesteziji. Nakon samog postupka preporuča se vodica za ispiranje usta na bazi klorheksidina i pravilna oralna higijena kako bi postupak bio što uspješniji. Cilj svake terapije parodontnih bolesti je uklanjanje bakterija kao glavnih uzročnika upale.

   

 

Parodontologija

Parodontologija se bavi bolestima potpornih tkiva zuba.Vršimo sve parodontološke zahvate s posebnim naglaskom na parodontnu plastičnu kirurgiju-prekrivanje recesija ( povlačenje zubnog mesa) oko zuba i dentalnih implantata ,transplantacije zubnog mesa za korekciju mekotkivnih defekata
Za navedene zahvate educirani smo od strane renomiranih svjetskih autoriteta u navedenom polju.

   

 

Produživanje krune Stanje desni može znatno utjecati na sklad i ljepotu osmijeha. Zubno meso bi trebalo pratiti liniju osmijeha kako bi izgled zubi bio skladan. U slučaju da desni previše dominiraju, čak i zdravi zubi mogu izgledati prekratko u odnosu gingive na zubno meso čime se postiže gummy smile ili gumeni osmijeh.
Taj problem se može riješiti malim zahvatom kojim će se produžiti kruna prirodnog zuba, odstraniti višak zubnog mesa, pa čak i dijela kosti oko zuba kako bi se proširila površina vidljivog dijela zuba i time postigla bolja estetika osmijeha.

Sviđa vam se stranica i želite da i drugi saznaju za naše usluge? Podijelite na društvenim mrežama!