Mobilna ortodoncija

Mobilna ortodoncija ispravlja nepravilnosti kod djece i mladih

Zahvaljujući ortodonciji ne postoji nemoguće kod ispravljanja položaja zubi. Danas je, uz nove metode i tehnologiju, moguće napraviti velike promjene u kraćem roku nego prije.

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem estetskih i funkcionalnih anomalija položaja zubnih lukova i zuba. Pacijenti, ovisno o nizu čimbenika, biraju mobilne ili fiksne ortodontske naprave (aparatiće).

Mobilni aparatići češće se upotrebljavaju kod ispravljanja nepravilnosti mlađe djece i osoba do 18 godina starosti, čiji zubi još nisu završili rast i razvoj, a služe prije svega za usmjeravanje rasta zubi i zubnih lukova. Redovitim nošenjem može se napraviti značajan pomak u postizanju zadovoljavajuće funkcije i estetike. Mobilni aparatić se uglavnom nosi noću i nekoliko sati tijekom dana. Uspješnost terapije uvelike ovisi o pacijentu jer je on taj koji ima kontrolu nad stavljanjem i skidanjem mobilnog aparatića. Ponekad je nakon mobilnog aparata za postizanje savršenog rezultata potrebna i kratka fiksna terapija.
Mobilni aparatić za zube sastoji se od akrilatne baze i žica savinutih u različite oblike.
„Uz mobilnu ortodonciju najčešće ispravljamo nepravilnosti kod osoba čiji zubi nisu završili rast i razvoj.“
Karlo Sudarević, dr. med. dent.
specijalist ortodoncije i ravnatelj poliklinike

Novi pacijenti mogu potpuno besplatno bilo koji dan dogovoriti prvi pregled i konzultaciju s našim doktorima dentalne medicine!

Rezerviraj besplatni pregled

Ortodontske kontrole

Kod ortodontske terapije najvažnije su kontrole, koje se provode svakih osam do četrnaest tjedana, ponekad i češće, što ovisi o situaciji zubnih lukova. Trajanje terapije ovisi o tipu anomalije i zahtjevnosti slučaja. Nakon terapije pacijenta se upućuje na obavezno nošenje mobilnog aparatića, koji u ovoj fazi ima funkciju retainera kako bi zubi zadržali poziciju u koju su dovedeni terapijom. Retainer se nosi uglavnom noću, a u slučaju nenošenja, vrlo brzo dolazi do recidiva, odnosno pomaka zuba prema stanju prije terapije.

Member of

Clear aligneri

Članstva i akreditacije

Hrvatska komora dentalne medicine (HKDM)
Hrvatsko društvo ortodonata (HDO)
Njemačko udruženje za alignere (DGAO)
European Aligner Society (EAS)
European Society of Cosmetic Dentistry (ESCD)
2024 Copyright © Poliklinika Fiziodent
crossmenuchevron-up